Четвер
16.05.2024
11:46
Вітаю Вас Гість
RSS
 
Веселка
Головна Реєстрація Вхід
»
Меню сайту


Категорії розділу
Новини освіти [26]
Шкільні новини [19]
Знайомтесь! [0]
Увага, конкурс! [1]
Оголошення [1]

Хмаринка тегів

Міні-чат

Наше опитування
Ви, відвідувач сайту:
Всього відповідей: 10

Гості сайту

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2015 » Червень » 11 » Про затвердження Інструкції щодо заповнення Класного журналу для І -4-х класів загальноосвітніх навчальних закладів
12:35
Про затвердження Інструкції щодо заповнення Класного журналу для І -4-х класів загальноосвітніх навчальних закладів

Інструкція щодо заповнення Класного журналу для

1-4-х класів загальноосвітніх навчальних закладів

Загальнi вимоги

1. Цiєю Інструкцiєю визначаються вимоги до заповнення Класного журналу для 1-4-х класiв загальноосвiтнiх навчальних закладiв (далi – журнал), форма якого наведена в додатку до цiєї Інструкцiї.

2. У всiх загальноосвiтнiх навчальних закладах незалежно вiд форм власностi ведеться журнал.

3. Усi записи в журналi ведуться державною мовою. Допускається запис тем урокiв (екскурсiй, проектiв тощо) i частково домашнього завдання (назва тексту тощо) на правiй сторiнцi журналу мовою навчального предмета (iноземною, нацiональної меншини).

4. Записи на всiх сторiнках журналу (у тому числi тих, що заповнюють вчителi, якi викладають окремi предмети) упродовж навчального року ведуться пастою (чорнилом) одного кольору.

5. Усi записи ведуться чiтко i розбiрливо. Виправлення з використанням гумки чи коректора не допускаються. Помилковий запис акуратно закреслюється (однiєю прямою лiнiєю, якщо це слово, i похилою з правого верхнього кута до нижнього лiвого у клiтинцi з балами) i поряд (у цiй же клiтинцi або рядку) пишеться правильний. Виправлення бала, вiдмiтки про успiшнiсть, назви теми засвiдчується пiдписом керiвника загальноосвiтнього навчального закладу i скрiплюється печаткою загальноосвiтнього навчального закладу (за наявностI) внизу сторiнки журналу.

6. Усi записи в журналi, необхiднi на початок навчального року, здiйснюються класним керiвником упродовж 5 робочих днiв пiсля одержання журналу.

7. Позначення класу на титульнiй сторiнцi журналу здiйснюється арабськими цифрами. Для позначення паралельних класiв використовують прописнi лiтери українського алфавiту (без лапок). Букви можна обирати не обов’язково за алфавiтом (наприклад, 1-А, 1-Б або 1-М (музичний) тощо).

8. Запис перелiку навчальних предметiв iнварiантної та варiативної складових вiдповiдно до робочого навчального плану здiйснюється на третiй сторiнцi журналу. Назви освiтнiх галузей не зазначаються.

9. Якщо для вивчення окремих навчальних предметiв клас дiлиться на групи, то для кожної з них у журналi вiдводять окремi сторiнки.

10. Облiк годин на вивчення навчальних предметiв iнварiантної складової робочого навчального плану здiйснюють на окремих сторiнках журналу, вiдведених для цього предмета.

У разi якщо загальна кiлькiсть годин з навчального предмета складається з годин iнварiантної та варiативної складових, усi записи в журналi ведуться на сторiнках, вiдведених для цього предмета.

Облiк вивчення предметiв варiативної складової (курсiв за вибором) здiйснюють на окремих сторiнках журналу.Облiк годин iндивiдуальних та групових занять здiйснюють на окремих сторiнках журналу, де записують прiзвища й iмена всiх учнiв класу, присутнiсть їх на заняттi позначається знаком «+». Назва навчального предмета, з якого було проведено заняття, вказується у графi «Завдання додому».

11. У роздiлi І «Облiк вiдвiдування (пропуск занять)» класний керiвник щодня вiдмiчає кiлькiсть урокiв (годин), пропущених кожним учнем (ученицею). Запис робиться у виглядi дробу, чисельник якого вказує на причину вiдсутностi («хв.» – через хворобу, «пп» — поважнi причини – за письмовою заявою батькiв або осiб, якi їх замiнюють, «бп» — без поважних причин), а знаменник — кiлькiсть пропущених урокiв (годин) («хв/5», «пп/4», «бп/5»).

Якщо учень (учениця) певний час перебував (перебувала) у санаторно-курортному закладi, то навпроти його (її) прiзвища зазначається «Санаторiй. Наказ вiд ___№___». Водночас в роздiлi ІІ «Облiк навчальних досягнень учнiв» навпроти його (її) прiзвища на цей перiод зазначається «Санаторiй». При цьому запис не має виходити за межi клiтинок iз датами, що вiдповiдають цьому термiну.

Наприкiнцi кожного семестру та навчального року обчислюється i записується загальна кiлькiсть пропущених кожним учнем (ученицею) урокiв (годин) — усього, через хворобу, через поважнi причини i без поважних причин.

Вiдсутнiсть учнiв, якi навчаються за iндивiдуальною формою навчання, протягом усього навчального року або на певний перiод (наприклад, на час медичного лiкування) у журналi не фiксується. Навпроти прiзвища цього учня (ученицI) запис робиться один раз «Інд. форма навчання. Наказ вiд___ №___». При цьому запис не має виходити за межi клiтинок iз датами, що вiдповiдають термiну iндивiдуальної форми навчання.

12. У роздiлi ІІ «Облiк навчальних досягнень учнiв» класний керiвник записує прiзвища та iмена учнiв в алфавiтному порядку без скорочень (у разi збiгу прiзвища та iменi додається запис по батьковI), назви навчальних предметiв, прiзвища, iмена та по батьковi вчителiв, якi їх викладають, i систематично протягом року вносить до цього роздiлу вiдповiднi записи, пов’язанi з прибуттям або вибуттям учнiв.

Прiзвища та iмена учнiв, якi навчаються за iндивiдуальною формою навчання (крiм учнiв, для яких iндивiдуальне навчання органiзовано з причини кiлькостi учнiв менше 5-ти осiб), записують в журналi вiдповiдно до наказу по загальноосвiтньому навчальному закладу (на сторiнках усiх роздiлiв журналу) з помiткою «Індивiдуальне навчання». Облiк виконання програм iндивiдуального навчання для цих учнiв ведеться в окремому журналi.

Прiзвища та iмена учнiв, якi прибувають у клас посеред навчального року, записують наприкiнцi списку. Така їх позицiя у списку залишається до завершення ведення сторiнки. На наступних сторiнках усi прiзвища записують в алфавiтному порядку.

Якщо учнi вибувають iз класу протягом навчального року, то навпроти їхнiх прiзвищ на сторiнках з усiх предметiв робиться запис: «Вибув/вибула». На наступних сторiнках журналу прiзвище цього учня (ученицI) не записується.

13. На лiвiй сторiнцi розгорнутого журналу в роздiлi ІІ «Облiк навчальних досягнень учнiв» учитель веде щоденний облiк навчальних досягнень (iз предметiв, оцiнювання яких здiйснюється у балах) та вiдвiдування учнями занять iз навчального предмета, який вiн викладає. Вiдсутнiсть учня (ученицI) на уроцi зазначається у журналi пiд вiдповiдною датою буквою «н».

У графi «Мiсяць i число» у день проведення уроку (екскурсiї, передбаченої календарно-тематичним плануванням iз певного предмета, контрольної роботи, практикуму, дослiду тощо) проставляється дата проведення. Дата записується дробом, чисельник якого є числом, а знаменник — порядковим номером мiсяця у роцi. Наприклад, 04/09. Заздалегiдь дати не записуються.

14. Оцiнювання навчальних досягнень учнiв здiйснюється вербально:

у 1-му класi – з усiх навчальних предметiв;

у 2-му класi – протягом І семестру за рiшенням педагогiчної ради;

у 2 4-му класах – iз предметiв iнварiантної складової: «Інформатика», «Музичне мистецтво», «Образотворче мистецтво», iнтегрованого курсу «Мистецтво», «Основи здоров’я», «Фiзична культура»;

у 1-4-му класах – з усiх предметiв варiативної складової.

Наприкiнцi семестрiв та навчального року з навчальних предметiв, з яких оцiнювання навчальних досягнень учнiв здiйснюється вербально, у журналi у графах «І семестр», «ІІ семестр», «Рiк» записується «Зар.» (зараховано). Окремi види перевiрок у разi вербального оцiнювання (за ведення зошита, дiалог, диктант тощо) у журналi словом «Зар.» не фiксують.

У випадках, коли учнi звiльненi за станом здоров’я вiд занять iз фiзичної культури, наприкiнцi семестрiв та навчального року робиться запис «Зв.» (звiльнений (а)).

У разi неатестацiї учня (ученицI) через пропуски половини або бiльшостi урокiв iз навчальних предметiв, якi оцiнюються вербально, робиться запис «Не зар.» (не зараховано). З навчального предмета (предметiв), з якого учень (учениця) не атестований, готується завдання на лiтнi канiкули за iндивiдуальною програмою, виконання якої перевiряється перед початком нового навчального року. За результатами перевiрки, орiєнтовно до 05 вересня включно, у журналi робиться повторний запис про рiшення педагогiчної ради.

15. Навчальна дiяльнiсть учнiв пiд час екскурсiй, не передбачених навчальними програмами з певних предметiв, та тих, якi проводяться наприкiнцi навчального року (що записуються в журналi у роздiлi ІІІ «Облiк проведення навчальних екскурсiй»), не оцiнюється i балами в журналi не фiксується.

16. Оцiнювання навчальних досягнень учнiв здiйснюється за 12бальною шкалою i фiксується у журналi у 2-4-му класах iз таких навчальних предметiв iнварiантної складової: «Українська мова», мова i читання нацiональної меншини (де зазначається вiдповiдна мова), «Лiтературне читання», «Іноземна мова», «Математика», «Природознавство», «Я у свiтi», «Трудове навчання».

17. Учитель фiксує у журналi результати оцiнювання усних робiт (опитувань) у день, коли вiдбувалось оцiнювання, письмових робiт – з метою надання часу для їх перевiрки – у день, коли проводиться наступний з цього предмета урок, але пiд датою, коли виконувалась робота.

18. У журналi балами фiксуються такi види контролю: у 2-4-му класах – поточний, перiодичний, а також виводяться тематичнi, семестровi, рiчнi бали; у 4-му класi — результати державної пiдсумкової атестацiї з предметiв, iз яких проводилась атестацiя.

У разi неатестацiї учня (ученицI) за тему, семестр, рiк робиться вiдповiдний запис «н/а» (неатестований / неатестована). Неатестацiя учня (ученицI) за тему не впливає на семестровий та рiчний бал, якщо наступнi теми ним (нею) засвоєнi. Неатестацiя учня (ученицI) за І семестр не впливає на оцiнку за ІІ семестр та рiчний бал, якщо програма ІІ семестру засвоєна.

У разi неатестацiї учня (ученицI) з навчального предмета (який оцiнюється балами) за ІІ семестр та рiк для нього готується завдання на лiтнi канiкули за iндивiдуальною програмою, виконання якого перевiряється до початку нового навчального року. За результатами перевiрки, орiєнтовно до 05 вересня включно, у журналi робиться повторний запис про рiшення педагогiчної ради загальноосвiтнього навчального закладу.

19. На кожний вид робiт iз перiодичного контролю, що триває не весь урок, або займає певний час на кiлькох уроках, чи охоплює дiяльнiсть учнiв протягом певного перiоду, у журналi вiдводиться окрема колонка з вiдповiдним записом (наприклад «Дiалог», «Зошит»).

Колонки для фiксацiї результатiв оцiнювання ведення зошитiв вiдводять наприкiнцi кожного мiсяця (з предметiв «Я у свiтi» i «Природознавство», у разi якщо цi зошити ведуться, – наприкiнцi семестрiв). У 1-му класi (та у І семестрi 2-го класу за рiшенням педагогiчної ради) результати перевiрки зошитiв у журналi не фiксуються.

На правiй сторiнцi журналу одночасно iз записом теми уроку зазначаються вiдповiднi види перевiрок у тi днi, коли вони проводилися.

Результати перiодичного контролю, що проводиться фронтально, записують на лiвiй сторiнцi журналу пiд датою, а вид перевiрної роботи (аудiювання, диктант, списування, письмовий переказ, письмовий твiр, мовна тема тощо) зазначають у верхнiй частинi вiдповiдної колонки.

Навчальна дiяльнiсть учнiв, що органiзовується на уроцi пiсля проведення фронтальної перевiрки, яка триває частину уроку (наприклад, аудiювання), не оцiнюється i балами в журналi не фiксується.

У випадках, коли одну роботу оцiнюють за двома критерiями, один iз балiв записують пiд датою, а iнший бал поруч, в окремiй колонцi, без зазначення дати. Вид перевiрної роботи («списування (грамотнiсть)» i «списування (графiчнi навички»)) зазначають у верхнiй частинi вiдповiдної колонки.

Усi записи робляться у називному вiдмiнку (наприклад: «Читання», «Дiалог»). Допускається скорочення назв за правилами скорочення слiв української мови, але читатися вони мають однозначно (наприклад «Усн. перек.»).

20. Бали, записанi учителем у журналi, мають вiдповiдати балам, виставленим у зошитах для контрольних робiт, що їх вчитель має зберiгати до кiнця навчального року. Для цих робiт ведуться окремi зошити.

21. Пiдсумковi контрольнi роботи з навчальних предметiв, що можуть проводитися вiдповiдно до розпорядження керiвника навчального закладу чи органу управлiння освiтою пiд час iнспектування навчального закладу, фiксуються у журналi пiд датою фактичного дня проведення з наступним коригуванням календарно-тематичного плану.

22. Вiдсутнiсть учня (ученицI) пiд час написання контрольної роботи (диктанту, мовної теми, письмового переказу тощо) зазначається у журналi пiд датою виконання роботи буквою «н». У цьому випадку оцiнювання навчальних досягнень учня (ученицI) за тему учитель визначає за поточними балами.

23. Тематичний бал виставляється пiсля опрацювання програмової теми (кiлькох пiдтем однiєї великої теми, кiлькох невеличких тем, роздiлу пiдручника).

Тематичний бал записується у колонцi журналу без дати з позначкою «Тема».

24. Бал за семестр виставляється у колонцi журналу з позначкою «І семестр» («ІІ семестр») не пiзнiше нiж за 3 днi до кiнця певного семестру.

25. У 4-х класах бали, одержанi учнями за державну пiдсумкову атестацiю у формi пiдсумкової контрольної роботи, виставляються на правiй сторiнцi журналу у роздiлi «Тема», де здiйснюється запис «Державна пiдсумкова атестацiя».

26. У разi коли учень (учениця) звiльнений (звiльнена) вiд державної пiдсумкової атестацiї за рiшенням педагогiчної ради загальноосвiтнього навчального закладу у журналi у цiй колонцi робиться запис «зв.».

27. Рiчний бал виставляється у колонцi журналу з позначкою «Рiк». Окрема колонка для пiдсумкового бала не вiдводиться.

28. У роздiлi ІІІ «Облiк проведення навчальних екскурсiй» учитель записує дату, змiст i кiлькiсть годин проведення навчальних екскурсiй, що не передбаченi навчальними програмами з певних предметiв i проводяться наприкiнцi або упродовж навчального року.

Навчальнi екскурсiї з окремих предметiв, передбаченi календарно-тематичним планом, записуються на сторiнках журналу, вiдведених для вiдповiдного предмета.

29. У роздiлi ІV «Зведений облiк навчальних досягнень учнiв» журналу у 1-3-му класах заповнюються рядки: «І семестр», «ІІ семестр», «Рiк», у 4-му класi — 4 рядки: «І семестр», «ІІ семестр», «Рiк», «Державна пiдсумкова атестацiя».

Запис про рiшення педагогiчної ради у журналi робиться за такою формою:

 «Переведено до _______ класу (протокол вiд________№__)»;

«Переведено до _______ класу, нагороджено Похвальним листом (протокол вiд________№__)»;

«Дано завдання на лiтнi канiкули з ________(назва предмета) за iндивiдуальною формою навчання (протокол вiд________№__)».

У цьому випадку до 05 вересня включно робиться повторний запис про рiшення педагогiчної ради;

«Переведено до iншої школи (класу)» – указати назву загальноосвiтнього навчального закладу (наказ вiд________№__);

«Перебував (перебувала) на лiкуваннi у санаторiї чи у санаторнiй школi (наказ по загальноосвiтньому навчальному закладу вiд_________№__)»;

«Переведено на iндивiдуальну форму навчання» тощо (наказ вiд________№__).

30. Графи роздiлу V «Загальнi вiдомостi про учнiв» журналу заповнює класний керiвник, який уносить вiдповiднi записи у зв’язку з прибуттям або вибуттям учнiв.

Змiни в облiковому складi учнiв у журналi фiксуються пiсля вiдповiдного наказу по загальноосвiтньому навчальному закладу iз записом «Вибув/вибула (куди?), наказ вiд_______№___».

Прiзвища учнiв, якi прибули впродовж навчального року, записуються наприкiнцi списку з позначкою «Прибув/прибула з «__»______, наказ вiд_______№__».

31. У роздiлi V «Загальнi вiдомостi про учнiв» номер особової справи записується через дрiб, де чисельник – велика лiтера, а знаменник – порядковий номер запису прiзвища учня (ученицI) в алфавiтнiй книзi (А/45).

Прiзвища, iмена та по батьковi учня, батькiв або осiб, якi їх замiнюють, записуються у вiдповiдних колонках повнiстю без скорочень.

Не здiйснюється запис про батькiв (чи одного з них) у таких випадках:

при позбавленнi батькiвських прав;

у разi смертi;

якщо один iз батькiв не бере участi у вихованнi дитини, але водночас не позбавлений батькiвських прав (за згодою).

Записуються мiсце проживання (включає в себе постiйне або тимчасове мiсце проживання дитини) i контактнi номери телефонiв батькiв або осiб, якi їх замiнюють.

Данi про мiсце роботи (посаду) та трудову дiяльнiсть батькiв не записуються.

Дата народження зазначається цифровим способом: число, мiсяць, рiк народження.

32. У роздiлi VI «Листок здоров’я» медичний працiвник загальноосвiтнього навчального закладу фiксує iнформацiю про групу здоров’я кожного учня. Ця сторiнка пiдписується медичним працiвником загальноосвiтнього навчального закладу, класним керiвником i керiвником загальноосвiтнього навчального закладу.

33. Перший запис у роздiлi VII «Зведена таблиця руху учнiв класу» робиться на початку вересня (орiєнтовно до 05 вересня) у графi «На початок семестру (року)». Наступний запис про кiлькiсть учнiв, якi прибули або вибули, та про кiлькiсть учнiв станом на перший день ІІ семестру робиться у перший день навчання (у графах «Прибув/прибула», «Вибув/вибула», «На кiнець І семестру» i «На початок ІІ семестру»). Останнiй запис робиться в останнiй день навчального року.

34. У роздiлi VIII фiксується проведення бесiд з безпеки життєдiяльностi та вступного iнструктажу (облiк виховних заходiв (у тому числi виховних годин, годин спiлкування тощо) у журналi не ведеться).

35. Контроль за дотриманням вимог до ведення журналу щокварталу здiйснює керiвник загальноосвiтнього навчального закладу та його заступник з навчально-виховної роботи.

 

Перевiряти ведення журналу також може особа, яка має право iнспектувати загальноосвiтнiй навчальний заклад.

Якщо до ведення журналу немає зауважень, зазначається «Журнал перевiрено»; записуються дата, прiзвище, iнiцiали та пiдпис особи, яка здiйснювала перевiрку.

Якщо до ведення журналу є зауваження, то особа, яка перевiряє, у роздiлi ІХ «Зауваження до ведення журналу» стисло фiксує зауваження та пропозицiї щодо полiпшення ведення записiв у журналi учителем, записує дату, прiзвище та iнiцiали i ставить пiдпис.

У графi «Вiдмiтки про виконання» вчитель щодо зауважень та пропозицiй у триденний термiн робить помiтку «Виконано» або «Взято до вiдома», записує дату, своє прiзвище та iнiцiали i ставить пiдпис.

36. Розподiл кiлькостi сторiнок для навчальних предметiв iнварiантної та варiативної складових робочого навчального плану загальноосвiтнього навчального закладу (з урахуванням окремих сторiнок для кожної групи при вивченнi окремих предметiв, якщо клас подiляється на групи) здiйснює класний керiвник i погоджує iз заступником керiвника з навчально-виховної роботи.

37. На правiй сторiнцi розгорнутого журналу у день проведення уроку (екскурсiї, контрольної, практичної роботи тощо) вiдповiдно до календарного планування записуються дата проведення i його тема. Заздалегiдь дати й тема уроку не записуються.

Пiсля написання контрольних робiт у журналi фiксується проведення аналiзу результатiв контрольних робiт, повторення, узагальнення з теми з вiдповiдним записом «Аналiз контрольної роботи», «Узагальнення (повторення) з теми» тощо.

У разi проведення бiнарних урокiв (два уроки поспiль з одного або рiзних предметiв) дата i тема кожного з них записуються окремо.

У разi проведення iнтегрованих урокiв дата i тема кожного з них записуються на сторiнцi одного з навчальних предметiв за вибором учителя.

Якщо заняття проводиться не у формi уроку, то у журналi вказується обрана органiзацiйна форма (наприклад: «Екскурсiя до бiблiотеки»; «Проект «Зростаємо разом iз книгою», «Практична робота «Висаджування квiтiв» тощо).

38. У графi «Завдання додому» стисло записуються змiст (сторiнки пiдручника, номери задач тощо) i спосiб виконання завдання (вивчити напам’ять, повторити, розв’язати тощо).

Запис у вiдповiднiй графi може не робитися у випадках, коли домашнє завдання не задається.

39. У випадку вiдсутностi вчителя педагогiчний працiвник, який його замiнює, робить запис дати проведення уроку, теми i домашнiх завдань. У графi «Завдання додому» пiсля запису домашнього завдання записує «Замiна», своє прiзвище, iнiцiали та засвiдчує запис власним пiдписом.

Директор департаменту загальної середньої

та дошкiльної освiти

Ю. Г. Кононенко

Категорія: Новини освіти | Переглядів: 518 | Додав: rainbow | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Форма входу

Пошук

Календар
«  Червень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Свята та події
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Фраза дня

Архів записів

Час життя сайту

Друзі сайту

Популярні програми